Cum se face vinul
Vie Vin Vînju Mare
Povestea de dragoste dintre pământul de aici şi viţa de vie a început acum mult timp. În urma cercetărilor arheologice, au fost descoperite relicve ale meșteșugului care au fost datate cu 1.000 de ani înainte de Cristos.
Suprafaţa totală cultivată este de 202 de hectare și este împărțită în mod egal între struguri destinați vinurilor albe și struguri din care se obțin vinurile roșii și rosé.
CLIMA
În timpul verii, datorită proximității Dunării, zilele în care temperatura depășește pragul de 35ºC sunt foarte puțin numeroase.
Iernile sunt blânde, cu ninsori foarte rare, care de regulă durează puţin. Faptul că îngheţurile sunt aproape inexistente reprezintă un mare plus pentru cultura viţei de vie.
RELIEFUL ŞI SOLUL
Pentru mult timp zona a fost acoperită de păduri, în care ulmii și nucii erau arborii cei mai numeroși. Deși au dispărut în mare parte, pădurile seculare și-au lăsat amprenta asupra compoziţiei solului, în urma despăduririlor rămânând suprafețe ample acoperite cu pământuri brun-roșcate. Pe lângă acestea, viile noastre ocupă zone întinse acoperite cu soluri ușoare, calde și bogate în calcar, constituite din pietrișuri aluvionare.
Capacitate
MII HECTOLITRI
Prelucrarea primară a strugurilor se face cu utilaje din oţel inoxidabil şi prese cu presiune programabilă de ultimă generaţie.
HECTOLITRI
Capacitatea de fermentare este de 900 de hectolitri pentru vinurile albe si de 600 de hectolitri pentru vinurile roşii.
TONE / ZI
Capacitatea maximă de prelucrare a cramei este de 35 de tone de struguri pe zi.
Despre Domeniile Vînju Mare
Crama
Acordăm atenția cuvenită atât procedeelor de înnobilare a vinului, cât și diversității variantelor de ambalare sub care produsele noastre ajung în piață.
MATURARE ÎN BARRIQUE‑URI
Maturarea vinului se realizează în butoaie din stejar românesc de 225 de litri (clasicele barrique-uri), iar învechirea se realizează în sticle.
LINII ȘI INSTALAȚII DE ÎMBUTELIERE
Centrul este dotat cu o linie automată de îmbuteliere în sticle de 750 de mililitri, o instalaţie semiautomată de îmbuteliere în sticle de 250 mililitri închise cu capsule metalice tip Pilfer şi o instalație semiautomată pentru îmbuteliere în sistem bag-in-box.
Premii
1898
Expoziţia Economică de la Bordeaux, Franţa – medalie de aur şi diplomă de onoare – vinuri roşii
1968-89
Numeroase medalii de aur în cadrul competiţiilor naţionale
2003
Concursul Internațional de Vinuri București (IWCB) – medalie de argint – Cabernet Sauvignon
2004
Wine Master Challenge Estoril, Portugalia – medalie de argint – Cabernet Sauvignon
2005
Starwine International Wine Competition Philadelphia, SUA – Cabernet Sauvignon 2001
2006
Concursul Internațional de Vinuri București (IWCB) – medalie de argint – Merlot
Concursul Naţional de Vinuri VINVEST Timişoara – medalie de aur – Cabernet Sauvignon
Concursul Naţional de Vinuri VINVEST Timişoara – medalie de bronz – Merlot
2011
Concursul Internațional de Vinuri București (IWCB) – medalie de aur – Tămâioasă Românească
2012
Le Mondial du Rosé – medalie de aur – Merlot · rosé
2013
Concursul Internațional de Vinuri București (IWCB) – medalie de aur – Fetească Neagră
2014
Le Mondial du Rosé – medalie de argint – Fetească Neagră · rosé
Concursul Internațional de Vinuri București (IWCB) – medalie de argint – Fetească Neagră
2015
Concursul Internațional de Vinuri București (IWCB) – medalie de argint – Vinul Principelui · rosé
2016
Concursul Internațional de Vinuri București (IWCB) – medalie de argint – Vinul Principelui · rosé
Concursul Naţional de Vinuri VINVEST Timişoara – medalie de aur – Cabernet Sauvignon
2017
Concursul Internațional de Vinuri București (IWCB) – medalie de argint – Fetească Neagră
Concursul Internațional de Vinuri București (IWCB) – medalie de argint – Rosé
2018
Concursul Naţional de Vinuri VINVEST Timişoara – medalie de argint – Rosé
Concursul național de vinuri la Bag-in-Box București – medalie de aur – Merlot